Złów i wypuść zanim złowisz rybę
Przygotuj matę, podbierak i płyn do dezynfekcji. Będzie potrzebny też pojemnik z wodą do polewania ryby, jeżeli planujesz sesję zdjęciową lub ważenie. Ustaw aparat lub statyw w gotowości. Ryby wyjęte z wody mają ograniczone możliwości oddychania i mogą niekorzystnie znieść różnicę temperatury między wodą a powietrzem. Te przygotowania są konieczne, by ryba była poza wodą jak najkrócej i w jak najlepszej formie wróciła do wody.
Złów i wypuść - podbieranie
Generalnie każdy wędkarz ma podbierak ze sobą nad wodą. W świecie spinningu panuje jednak moda na podbieranie ryb ręką lub chwytakiem. Nie są to najlepsze metody. Nieumiejętne podbieranie pod pokrywę skrzelową może doprowadzić do uszkodzenia skrzeli. Wcale o to nie trudno, gdy ryba zacznie się rzucać. Co więcej, podnosząc rybę za samą głowę np. chwytakiem, obciążamy jej kręgosłup. Na pewno nie jest to przyjemne dla ryby, a w skrajnym przypadku może uszkodzić jej kręgosłup (info od ichtiologa). Chwytak może też przebić żuchwę ryby.
Oczywiście w podbieraku ryba też może się poobcierać. Myślę jednak, że dobry podbierak jest lepszy niż inne sposoby. Dodatkowo można w nim przytrzymać rybę by odpoczęła, bez moczenia rąk np. w zimnej wodzie.
Wyjmując podbierak z dużą rybą, sprawdź, czy płetwy piersiowe ułożone są wzdłuż ciała. Jeżeli zaplączą się w siatkę, mogą się uszkodzić.
Mata wędkarska
Od czasu do czasu na YouTubie widać filmy, jak wędkarz trzyma rybę wysoko nad łodzią lub ziemią, a ta zaczyna się rzucać i upada z dużej wysokości. Trudno usprawiedliwiać kogoś, kto wędkuje 20 czy 30 kilka lat. Każda ryba, która ma być wypuszczona, powinna trafić na matę lub być odhaczona i uwolniona w wodzie. Jeżeli chcę zrobić zdjęcie lub nagrać film, trzymam rybę nisko nad matą, ewentualnie nad wodą. To prosta zasada.
Złów i wypuść - odhaczanie
Zawsze miej pod ręką wypychacz lub szczypce. Najlepiej używaj haczyków bez zadziora lub ze spłaszczonym zadziorem. Ryba mniej się uszkodzi i będzie łatwiej ją odhaczyć. Jeżeli połknęła haczyk głęboko, nie próbuj go wyjmować. Lepiej odciąć żyłkę.
Płyn do dezynfekcji ran
Przesadą byłoby odkażanie rany u każdej uklejki, ale na pewno warto odkażać rany u dużych osobników. Nie tylko karpi, ale zwłaszcza drapieżników łowionych na duże haki i kotwice. U dużych ryb łatwo też o otarcia boków ciała w czasie długiego holu. Dezynfekcja ran pomorze zapobiec chorobie ryby i ewentualnemu jej rozprzestrzenieniu się.